Buffelvlees

Buffelvlees is een heerlijk en gezond alternatief voor rundvlees. Het heeft een stevigere structuur dan rundvlees en moet dus op de juiste manier en op de juiste temperatuur bereid worden, om heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Buffelvlees bevat veel proteïne, voedingsvezels, ijzer, vitamine B6 en B12. Omdat het verhoudingsgewijs veel vet bevat, heeft het een hoge voedingswaarde en is het een goede bron van energie. Buffelvlees heeft een zacht, ziltig en zoet karakter en dat maakt het de perfecte ingrediënt om lekkere gerechten te maken.

Koken, bakken en grillen

Buffelvlees
 koken, bakken, grillen

Buffelvlees kun je op verschillende manieren bereiden, maar je moet er steeds wel rekening mee houden dat de stukken vlees klein en dun moeten zijn. Buffelvlees heeft immers een stevigere structuur dan rundvlees en moet dus gesneden worden, voordat je het gaat koken, bakken of grillen. Let er bovendien goed op dat het vlees op het juiste moment uit de pan of grill gehaald wordt. Dit is erg belangrijk, omdat anders hetvlees taai zal zijn.

Koken – Buffelvlees kan het beste op een lage temperatuur gekookt worden. Zet de pan op een laag vuur en laat het vlees gaar stomen. Voeg indien gewenst een scheut water en een kleine hoeveelheid olie toe aan de pan als je het vlees aan het koken bent. Kook het vlees ongeveer 20-30 minuten per 500 gram. Wanneer het gekookte buffelvlees een mediterrane smaak krijgen, voeg dan een kleine hoeveelheid wijn en verse kruiden toe aan het kookwater.

Bakken – Bakken is een goede manier om buffelvlees te bereiden. Zorg ervoor dat je het vlees in kleine stukjes snijdt en bak het vervolgens in wat boter of olie. Bak het vlees ongeveer 5-10 minuten per kant op een middelhoog vuur. Vermijd te veel bakken, omdat het vlees anders niet meer van binnen lekker mals zal zijn.

Grillen – Buffelvlees is ook erg geschikt om te grillen. Zorg er hierbij wel voor dat je op enige afstand van het vuur staat, zodat het vlees niet te snel van buiten verbrandt en te taai wordt. Leg het vlees zo in het midden van het vuur en draai het om, zodat het aan beide kanten gelijkmatig gaar wordt. Draai het vlees meerdere keren om en laat het op een middelhoog vuur garen. Grill het buffelvlees ongeveer 8-10 minuten per kant.

Ahornsiroop Buffelvlees Bereiding

Voor het Ahornsiroop buffelvlees gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig voor 3 personen:

 • 500 gram buffelvlees gesneden in blokjes
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 2 eetlepels (merlot)wijn
 • 1 fijngesneden ui
 • 2 fijngehakte knoflooktenen
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 theelepel komijn
 • ½ theelepel korianderpoeder
 • ½ theelepel mosterdpoeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel sambal oelek (optioneel)
 • 2 eetlepels olie
 • Versgemalen zout en peper

Verwarm de olie in een wok of koekenpan en voeg de gesneden ui, knoflook en kruiden toe. Bak kort aan, voeg het buffelvlees toe en bak verder totdat het buffelvlees gaar is. Voeg de ahornsiroop toe, de wijn, de sojasaus en eventueel de sambal en breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht vervolgens nog 15-20 minuten op laag vuur garen. Breng op smaak met wat zout en peper. Serveer het gerecht met wat gestoomde rijst.

Conclusie

Buffelvlees is een lekker en gezond alternatief voor rundvlees. Omdat het zo’n stevige structuur heeft, moet je het wel op de juiste manier bereiden, om ervoor te zorgen dat het lekker en smakelijk wordt. Koken, bakken en grillen zijn allemaal goede manieren om buffelvlees klaar te maken. En met de bovenstaande recepten kun je met het buffelvlees heerlijke en smakelijke maaltijden maken die iedereen zal smaken.

Plaats een reactie