Koken, bakken en grillen met de verrukkelijke Botervis, ook wel ‘Kabeljauw’, ‘Tarbot’, ‘Koolvis’ of ‘Tong’ genoemd, kan lekkere resultaten opleveren in de keuken. Botervis is een smaakvolle vis van de Atlantische Oceaan en heeft een lage vetgehalte. Het heeft een zachte maar stevige textuur, die het ideaal maakt voor kook-, bak- en grillmaaltijden.
De kooktijd en baktijd voor Botervis is ongeveer 8-10 minuten. De grilltijd is 5-8 minuten. Botervis leent zich uitstekend voor het maken van kleurrijke ovenschotels, salades en andere gerechten. Het is gemakkelijk te bereiden, in de oven, op de grill of in de pan en neemt gemakkelijk verschillende kruiden, sauzen en smaakmakers op.
Recept: Botervis Salade Met Honing-Mosterddressing
Ingrediënten:
- 2-3 porties vis
- 1/4 kopje olijfolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1/4 kopje gemengde sla
- 1/4 kopje komkommer, in blokjes gesneden
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels mosterd
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 425 graden Fahrenheit.
2. Vermeng de olijfolie, oregano, zout en peper in een kom en meng goed. Plaats de Botervis in de kom en bedek het volledig met de marinade. Plaats de Botervis op een bakplaat en zet in de oven voor 8-10 minuten, of totdat de vis niet meer doorschijnend is en makkelijk te verkruimelen is met een vork.
3. Meng de sla en komkommer in een grote schaal. Voeg de gebakken Botervis toe en hussel het geheel goed door elkaar.
4. Voor de dressing: Vermeng de honing en mosterd in een kleine kom. Meng goed. Giet de dressing over de salade en mix goed.
Serveer de salade warm als een lunchgerecht of als bijgerecht. Eet smakelijk!
Voor afwisseling
Voor afwisseling en meer smaakmakers, probeer de Botervis dan eens te bakken in een kleverige saus. Meng voor de saus een kopje bruine suiker met een eetlepel boter, 1/4 kopje sojasaus en 1/4 kopje honing, en warm het geheel in een kleine pan, roer continue en sauté het geheel gedurende 1-2 minuten. Voeg als laatste 1/2 portie gembersiroop toe en blijf roeren totdat de saus dik wordt.
Bedek de Botervis met de glazuur in een ovenschaal en bak de vis ongeveer 8-10 minuten bij 425 graden Fahrenheit. Haal de Botervis uit de oven als het gaar is en het korstje goudbruin is. Serveer de vis met een zoete mosterdsaus of een kruidige pepersaus. Serveer met patat of andere aardappelen, groenten of salade voor een compleet maaltijd. Eet smakelijk!