Boontjes

Boontjes zijn populair in de Nederlandse keuken. Ze zijn een goede optie om als bijgerecht of om een hoofdgerecht mee op te vullen. Er zijn verschillende manieren om Boontjes te koken of te bakken, of ze te gebruiken in salades en soepen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Boontjes kunt bereiden.

Koken

Boontjes
 koken, bakken, grillen

Boontjes zijn geschikt om te koken en kunnen op verschillende manieren worden bereid. Afhankelijk van de soort Boontjes die je kiest, varieert de tijd die je nodig hebt om ze klaar te maken. Gemalen sperzieboontjes kosten het minste tijd om klaar te maken. Voeg de boontjes toe aan kokend water en laat het ongeveer 3 minuten pruttelen. De boontjes zullen als ze klaar zijn lekker knapperig zijn.

Er zijn ook andere soorten Boontjes zoals doperwten, tuinboontjes, mungbonen en tuinerwten die allemaal een andere kooktijd hebben. Doperwten kun je ongeveer 5-6 minuten koken en tuinboontjes 7-9 minuten. Mungbonen kosten meestal 7 tot 8 minuten om ze te koken en tuinerwten hebben ongeveer 8-10 minuten nodig.

Er bestaan ook Boontjes die veel langer moeten koken, zoals kikkererwten. Als je kikkererwten kookt, kost het meestal ongeveer 20-30 minuten om ze klaar te maken, afhankelijk van de grootte van de bonen. Als je kikkererwten met andere ingrediënten kookt, zoals rijst, dan kun je ze langer koken, om ervoor te zorgen dat de rijst gaar is.

Bakken of Grillen

Je kunt je Boontjes ook bakken of grillen om een lekker gerecht te maken. Afhankelijk van de soort Boontjes die je kiest, varieert de bak- of grilltijd die je nodig hebt om het klaar te maken. Stoomgekookte Boontjes kunnen rechtstreeks gebakken of gegrild worden.

Voeg wat olie toe aan een koekenpan en verwarm de Boontjes 5 tot 7 minuten. Als je ze liever krokant hebt, kun je langer bakken. Roerbak de Boontjes ongeveer 5 minuten en voeg naar smaak wat kruiden toe.

Als je de boontjes op de barbecue wilt garen, zorg er dan voor dat je ze meerdere keren met olie bestrijkt om te voorkomen dat ze aan het rooster plakken. Voeg kruiden toe en gril de boontjes tot ze knapperig zijn en goudbruin.

Als je de boontjes op de grillpan wilt garen, voeg dan olie toe en verwarm de pan. Roerbak de Boontjes gedurende 5 minuten. Je kunt de boontjes ook in aluminiumfolie verpakken en op de grill leggen. Bak of gril ze ongeveer 10-12 minuten.

Recept

Een lekker gerecht dat je met Boontjes kunt bereiden is Boontjes met ui en looksaus. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram gemalen sperzieboontjes (of andere boontjes)
  • 2 middelgrote uien, gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 2 theelepels looksaus
  • Verse peper en zout naar smaak

Om het gerecht te bereiden, verwarm je eerst de olie in een grote koekenpan met dikke bodem. Voeg daar de uien toe en bak ze ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gemalen sperzieboontjes en de looksaus toe en bak vervolgens alles ongeveer 5 minuten, roer af en toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Serveer het gerecht warm met rijst of een andere aardappelgerecht.

Conclusie

Boontjes zijn een gezonde keuze uit de Nederlandse keuken. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid en kunnen als bijgerecht of als hoofdgerecht worden gegeten. Afhankelijk van de soort Boontjes die je kiest, varieert de tijd die je nodig hebt om ze klaar te maken en kun je ze koken, bakken of grillen. Doe er wat olie, kruiden en looksaus bij en maak een lekker gerecht met Boontjes als basis.

Plaats een reactie