Boerenkool

Boerenkool is een veelgebruikt en veelzijdig ingrediënt dat oorsprongelijk uit Nederland komt. Het is een vezelrijk en gezond voedsel dat veel in de Nederlandse keuken wordt gebruikt. Boerenkool is een soort gekweekte kool, wat betekent dat het verscheidene voedingsstoffen bevat, zoals vitamine C, vitamine K, calcium, magnesium, ijzer en foliumzuur. Boerenkool is een populaire en gezonde toevoeging aan veel gerechten, waaronder stoofschotels, salades en maaltijdsalades.
Hieronder staat een recept voor boerenkoolstamppot, een Nederlands gerecht dat boerenkool bevat.

Boerenkoolstamppot recept

Boerenkool
 koken, bakken, grillen

Ingrediënten:

 • 500 g boerenkool
 • 3 aardappels (grootte middel)
 • 2 eetlepels boter of margarine
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel peper

Bereidingswijze:

 1. Schil de aardappels en snijd deze in stukken.
 2. Was de boerenkool en snijd deze.
 3. Doe de aardappelen in een pan met wat water, voeg het zout toe en kook de aardappelen in 20 tot 25 minuten gaar.
 4. Voeg de boerenkool toe aan de pan met de aardappelen. Voeg hier ook de boter of margarine, de crème fraîche en de peper toe.
 5. Kook de boerenkool samen met de aardappelen nog 10 tot 15 minuten
 6. Giet het water af en stamp de aardappelen samen met de boerenkool fijn.
 7. Verwarm de boerenkoolstamppot als je deze direct eet.

Voordat je boerenkool gebruikt, moet je deze eerst goed wassen. Zo voorkom je dat er resten van pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen in je boerenkool terechtkomen.

Boerenkool kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Boerenkool kan gekookt, gebakken of gegrild worden. Boerenkool dat gekookt wordt, heeft een kooktijd van 10 tot 15 minuten. Boerenkool die in een pan wordt gebakken heeft een baktijd van 5 tot 10 minuten. Boerenkool die op de barbecue wordt gegrild heeft een grilltijd van 2 tot 4 minuten.

Boerenkool is ideaal om mee te nemen in een picknickmand of lunchbox. Je kunt boerenkool toevoegen aan je salade of een boerenkoolsalade maken door boerenkool te mengen met een combinatie van groenten zoals tomaat, paprika, kool, wortel en ui. Verder kun je boerenkool ook gebruiken om een nagelsalade te maken. Boerenkool is ook verkrijgbaar in blik en ger Pooof Boerenkool, wat ideaal is als je geen zin of tijd hebt om zelf boerenkool te bereiden.

Boerenkool bevat veel voedingsstoffen en is een goede bron van voedingsvezels. Het is een voedzame toevoeging aan veel Nederlandse gerechten en een verstandige keuze voor een gezonde voeding.

Plaats een reactie