Bloemkool

Bloemkool is een populaire groente die wordt gebruikt in vele verschillende gerechten. Het is een lekkere en gezonde toevoeging aan veel maaltijden, omdat het veel voedingsstoffen bevat zoals vitamine C, kalium en calcium. Bloemkool is heel makkelijk te bereiden en kan op vele manieren gekookt, gebakken of gegrild worden. In dit artikel leer je hoe je snel een lekker gerecht met bloemkool kunt maken.

Hoe kun je bloemkool koken?

Bloemkool
 koken, bakken, grillen

Bloemkool is eenvoudig te koken. Breng eerst een pan met wat salie en andere kruiden met weinig water aan de kook. Voeg hier vervolgens de bloemkool toe en kook de bloemkool gedurende 10 minuten. Na de 10 minuten is de bloemkool gaar en kun je hem als bijgerecht serveren of verder verwerken in een stoofschotel of een ander gerecht. Let op: Als je de kooktijd te lang maakt, wordt de bloemkool slap en smaakt het minder lekker.

Hoe kun je bloemkool bakken?

Bloemkool bakken is net zo makkelijk als het koken. Maar om de bloemkool een duidelijke smaak mee te geven, kun je het beste de bloemkool voorspannen voordat je hem afbakt. Draai eerst het roosje bloemkool in wat olijfolie met wat gedroogde kruiden. Bak vervolgens de bloemkool ca. 15 minuten in een oven van 180°C. Gebruik na het bakken wat verse kruiden als topping en serveer de bloemkool als bijgerecht of voeg het toe aan een salade.

Hoe kun je bloemkool grillen?

Grillen doe je het beste met een stukje bloemkool. Snijd daarom eerst een roosje bloemkool in vier à vijf stukken. Besmeer daarna de stukken met wat olijfolie en voeg wat kruiden naar smaak toe. Leg vervolgens de bloemkool reepjes op een al foil gevouwen lap aluminiumfolie, zodat ze niet aan het grillrooster gaan plakken. Zet de temperatuur van de barbecue hoog, ca. 225°C, en grill de bloemkool reepjes in ongeveer 15 minuten. Als de reepjes gegrillde kleuren krijgen en gaar zijn, dien je je bloemkool gerecht direct op.

Recept: Bloemkool Quiche

Een lekker gerecht waarvoor je bloemkool kunt gebruiken is de bloemkool quiche. Je hebt hiervoor nodig: 2 roosjes bloemkool, 1 rode paprika, 3 eieren, 2 el olijfolie, 5 el geraspte kaas, peper en zout naar smaak.

Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Was vervolgens de bloemkool en snijd het in kleine roosjes. Snijd ook de paprika in kleine stukjes. Mix de buitenste laagjes van de bloemkool, de paprika stukjes en de olijfolie in een kom. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Smelt vervolgens de kaas in een pannetje en voeg hier de bloemkool, paprika en olijfolie aan toe. Leg het mengsel in een ingevette quichevorm en giet hier het eiermengsel over. Zet de quiche in de oven en bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar. Serveer de quiche als lunch of als onderdeel van een diner.

Conclusie

Bloemkool is een lekkere en gezonde groente die op verschillende manieren klaar te maken is. Je kunt de bloemkool koken, bakken of grillen, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is. Als je bloemkool wilt gebruiken in een maaltijd, kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Kortom, met bloemkool kun je eindeloos variëren in de keuken.

Plaats een reactie