Blauwe wijting – een delicaat gerecht

Blauwe wijting is een lekkere en voedzame vissoort die vaak wordt gebruikt voor het koken, bakken en grillen. Deze Hollandse kustvis is echter erg delicaat, waardoor het belangrijk is om met zorg met hem om te leren gaan. Hieronder staan adviezen over het koken van deze vissoort en een uitgebreid recept voor heerlijke blauwe wijting.

Hoe kook je blauwe wijting?

Blauwe wijting
 koken, bakken, grillen

Blauwe wijting is een kwetsbare vissoort die om zorgvuldigheid vraagt bij het koken. De kooktijd is namelijk afhankelijk van de dikte van de vis. Bij een dikkere vis duur kan het koken tot 8 minuten duren, terwijl bij dunne vissen de kooktijd harst 4 minuten bedraagt. Let hierbij ook op de structuur van de vis, deze mag nooit verkruimelen.

Om blauwe wijting correct te koken is het belangrijk om hem eerst even goed schoon te maken. De vis moet worden ontdaan van al het vuil en de visgraten. Hierna kan de visworden gebraden, gebakken of gegrild. Om de vis een heerlijke smaak te geven is het belangrijk om de vis te marineren. Daarvoor kan een kruidenmix worden gebruikt, maar sappig te maken kan ook door middel van limoensap en een lichte vinaigrette.

Blauwe wijting bakken en grillen

Hoewel de meeste mensen blauwe wijting koken, is het ook mogelijk om de vis te bakken of te grillen. Bakken van blauwe wijting gaat hierbij het beste. Nadat de vis is gebraden, kan deze in de oven worden gedaan. Voor het bakken is het echter wel belangrijk om de oven op de juiste temperatuur in te stellen; de vis moet namelijk niet verkruimelen.

Blauwe wijting kan ook gegrild worden. Voor het grillen van blauwe wijting is het belangrijk om de vis op een warm voorverwarmde grill te leggen. Het vuur moet worden geregeld om te voorkomen dat de vis aan de grill blijft plakken. Grilltijd ook afhankelijk van de dikte van de vis, maar zorg ervoor dat de vis nooit kapot gaat vallen. Vergeet ook niet om de vis eerst even te marineren voordat je hem gaat grillen.

Uitgebreide blauwe wijting recept

Voor een voedzaam en lekker gerecht met blauwe wijting geven we hieronder een uitgebreid recept. Je kunt deze vissoort combineren met een heerlijke salade, krokante aardappeltjes of quinoa. Je hebt hiervoor nodig (voor 4 personen):

 • 8 blauwe wijtingen
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 50 gram ongezouten boter
 • Versgemalen peper en zout
 • 2 citroenen, gesqueezed
 • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Verwijder de vinnen van de vis en maak de vis schoon. Bestrooi de vis aan beide kanten met peper en zout.
 3. Bak de uien en knoflook 5 minuten in de olijfolie. Voeg daarna het paprikapoeder toe.
 4. Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en verdeel hierin de uienmix. Leg hierna de blauwe wijting erbovenop.
 5. Smelt de boter en voeg hier de citroensap aan toe. Giet de botersaus over de vis en bestrooi de vis met de peterselie.
 6. Bak de blauwe wijting in 18-20 minuten gaar in de oven.
 7. Serveer de vis met de salade, krokante aardappeltjes of quinoa.

Met dit uitgebreide recept heb je een heerlijke maaltijd met blauwe wijting. Door de vis in de oven te bakken blijft de structuur bewaard en smaakt de vis goudbruin en knapperig. Door de vis te marineren met zure ingrediënten, kan je heerlijke smaken laten ontstaan. Eet smakelijk!

Plaats een reactie