Bladerdeeg: onmisbaar bij dessert, lunch en diner

Bladerdeeg is meer dan alleen wat kant-en-klare plakjes. Het is een fantastisch ingrediënt dat verschillende structuren en smaken kan geven aan ieder recept. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om desserts, lunchgerechten en diner te bereiden. Bladerdeeg is de perfecte korting voor je maaltijd. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als je een stevigere structuur wilt creëren voor bijvoorbeeld een quiche, taart of flensjes. Maar een zoete bladerdeeg tart is ook een heerlijk dessert.

Bladerdeeg is gemaakt van bloem, vet en water en bestaat uit meerdere lagen van vettig deeg. Je kunt dit maken door de ingrediënten te mengen en uit te rollen, waardoor de vettige lagen ontstaan. Verschillende producten zoals gebak, taart, tartelettes en flensjes worden gemaakt met deeg dat is gemaakt met behulp van bladerdeeg.

Hoe kan je met Bladerdeeg koken?

Bladerdeeg
 koken, bakken, grillen

Bladerdeeg heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het ideaal is om mee te koken. Hieronder een aantal tips hoe je Bladerdeeg kunt gebruiken bij het koken.

Bakken

Bladerdeeg kan worden gebakken in een voorverwarmde oven of in een hete oven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de oven niet te heet is, omdat de bladerdeeg hierdoor aan elkaar kan plakken. Bak de bladerdeeg op een middelhoge temperatuur (180-200 ºC). De baktijd is afhankelijk van het gerecht. Houd bij het bakken van bijvoorbeeld een quiche rekening met 20 minuten bakken voordat het gerecht gaar is.

Grillen

Bladerdeeg is ook geschikt om te grillen. Gebruik hierbij een gewone grill en plaats de bladerdeeg op de grill aan beide zijden. Grill de bladerdeeg gedurende ongeveer 5-10 minuten voordat het krokant is. Een mooie kleur krijg je als je de bladerdeeg aan beide zijden aanbakt.

Koken

Bladerdeeg kan ook worden gekookt. Het is belangrijk om verschillende groentes en vlees eerst goed aan te braden voordat je de bladerdeeg toevoegt. Kook de bladerdeeg gedurende 8-10 minuten voordat de deegranden goudbruin en krokant zijn. Vergeet niet om de bladerdeeg af en toe ook om te draaien, zodat hij aan alle kanten gaar is.

Lekker recept met Bladerdeeg

Hieronder een recept met bladerdeeg dat je kunt maken voor dessert, lunch of diner. Deze heerlijke Quiche Lorraine met Bladerdeeg!

Ingrediënten:

 • 225 gram bladerdeeg
 • 4 eieren
 • 125 ml slagroom
 • 2 theelepels mosterd
 • 150 gram gerookte spekreepjes
 • 1 eetlepel melk
 • 30 gram geraspte kaas
 • Peper en zout, naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
 2. Beleg de bakvorm met de bladerdeeg.
 3. Klop de eieren, slagroom, zout, peper en mosterd met elkaar tot een glad beslag.
 4. Verdeel de spekreepjes en geraspte kaas over de deegbodem. Giet hier vervolgens het mengsel over.
 5. Besprenkel de bovenkant met een beetje melk.
 6. Bak de quiche gedurende 35-40 minuten in een voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
 7. Haal de quiche uit de oven en laat afkoelen. Garneer eventueel met wat kruiden.
 8. Geniet ervan!

Bladerdeeg is een eenvoudig ingrediënt dat zorgt voor lekkere resultaten. Het is tegelijkertijd krokant en luchtig van smaak, ideaal voor een lekker dessert, lunch of diner. Experimenteer met bladerdeeg door verschillende vullingen en smaakcombinaties te proberen. Laat je fantasie de vrije loop en maak er iets heerlijks van!

Plaats een reactie