Black Rice, ook wel bekend als forbidden rice, komt uit de hoofdstad van China. Dit type rijst heeft een diepzwarte kleur en heeft meer voedingsstoffen dan witte rijst. Het bevat meer vezels, zink, vitamine E en antioxidanten, waardoor het een gezondere keuze is. Het kan samen met groenten, soepen en vlees worden gecombineerd voor een lekker en gezond gerecht. Wij vertellen u hoe u met black rice eenvoudig een lekker gerecht kunt maken.
Kooktijden voor black rice
Black Rice kost langer tijd om te koken dan witte rijst. Volg deze eenvoudige stappen om het koken van black rice gemakkelijk te maken:
- Was de rijst eerst voordat je het kookt;
- Leg de rijst in een pot met kokend water en voeg zout toe;
- Kook de rijst met hoog vuur gedurende 8-10 minuten;
- Verlaag het vuur en kook de rijst nog eens 10-15 minuten;
- De rijst is klaar als alle water is opgenomen.
Bakken of Grillen van Black Rice
Als je op zoek bent naar een meer smaakvol gerecht, dan kun je black rice bakken of grillen. Black rice zorgt voor een meer knapperig resultaat dan je met witte rijst zou krijgen. Bakken en grillen kost meer tijd dan het koken van de rijst. Hier volgen de stappen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius;
- Was de rijst en kook het tot het 2/3 klaar is (ongeveer 5 minuten);
- Verdeel de rijst over een ovenschaal en besprenkel de rijst met wat olijfolie;
- Voeg beleg naar keuze toe zoals geroosterd groenten, kipspiesjes of geraspte kaas;
- Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de rijst gedurende 20 minuten;
- De rijst is klaar als het oppervlak goudbruin is.
Je kunt ook de grill gebruiken om black rice klaar te maken. Als je liever Black Rice met een krokante, gegrilde smaak wilt, dan is dit de perfecte optie. Volg de volgende stappen:
- Kook de rijst tot het 2/3 klaar is;
- Verdeel de gekookte rijst over een ovenrek en sprenkel wat olijfolie over de rijst;
- Voeg beleg naar keuze toe (zoals gerookte vis, geroosterde groenten of geraspte kaas);
- Leg het ovenrek in de hete grill en gril de rijst ongeveer 20 minuten;
- Controleer of de rijst krokant aanvoelt.
Een recept waarin je black rice kunt gebruiken
Om black rice te combineren met andere ingrediënten om een lekker gerecht te maken, kun je bijvoorbeeld dit simpele gerecht proberen: geroosterde paprika gerookte vis black rice
- Ingrediënten:
- 2 kopjes black rice;
- 3 eetlepels olijfolie;
- 2 paprika’s in stukjes;
- 200 gram gerookte heilbotfilet;
- 2 theelepels knoflookpoeder;
- 1 theelepel paprikapoeder;
- Zout en peper naar smaak.
- Bereiding:
- Kook de black rice zoals beschreven in dit artikel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de paprika in een grote kom en voeg de olijfolie, knoflookpoeder, paprikapoeder, zout en peper toe.
- Verdeel de paprika over een ovenschaal en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten.
- Verwarm tegelijkertijd een grillpan en gril de gerookte vis. Leg de gerookte vis op een apart bord.
- Voeg de gebakken paprika en de gegrilde vis toe aan de black rice.
- Meng alles goed en je gerecht is klaar om te serveren.
Conclusie
Koken met black rice is een gezonde manier om je maaltijden te bereiden en de rijst kan worden gecombineerd met vele andere ingrediënten. Het kost wat langer om te koken en bakken of grillen met black rice, maar voegt een lekkere geur en crunch toe aan de maaltijd. Met de stappen die in dit artikel zijn beschreven, kun je gemakkelijk en lekker black rice klaarmaken.