Biefstuk

Biefstuk is een populaire soort van vlees om naar te kijken en om te eten. Het komt van het rund en is afkomstig van de rug. Biefstuk bestaat uit meer dan 20 verschillende primaire kleine spieren, die niet direct benut worden bij bepaalde bewegingen, zoals traplopen. Het is over het algemeen mager en stevig. Biefstuk staat bekend om zijn karakteristieke, kleurrijke marmelade die het rondom het stuk vlees zichtbaar maakt. Zelfs als je maar één keer per jaar kookt met biefstuk zorgen de klassieke smaak, consistentie en het verspreide aroma voor herinneringen aan dat gerecht. Er zijn een aantal manieren om biefstuk te bereiden, zoals koken, bakken of grillen, waardoor verschillende combinaties aan smaken ontstaan.

Koken

Biefstuk
 koken, bakken, grillen

Als je biefstuk wil koken, kun je kiezen uit diverse kookmethoden. Omdat het een zacht soort vlees is, is biefstuk het best te koken met lage temperaturen en een lange kooktijd. Grotere stukken kun je het beste koken in een gesloten schaal, maar je kunt ook kiezen om biefstuk in kleinere stukken te snijden en deze te koken in een pan met water of een soep. Kook biefstuk het best tot de kerntemperatuur één graad onder het punt is waarop je het graag eet. Kijk in het recept wat de juiste kerntemperatuur is.

Bakken

Biefstuk is een van de meest veelzijdige soorten vlees om te bakken. Het is hierbij belangrijk om een goede baktijd te kiezen. Probeer de baktijd te beperken tot maximaal 8 minuten als je biefstuk op kamertemperatuur begint, en maximaal 3 minuten als deze uit de koelkast komt. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en de olie erin goed verdeeld voor je het vlees erop legt, en niet vergeten om het vlees telkens af te wisselen aan beide kanten. Als je het niet te donker wil hebben, kun je de oven aanzetten om het te finishen.

Grillen

Als je van een kleurrijke, krokante biefstuk met een smaakvolle buitenkant houdt, is grillen de beste optie. Kies voor een grote stuk biefstuk om te beginnen. Als je warm weer hebt, kun je buiten op de barbecue gaan, als het binnen iets frisser is, kun je het gerecht in de oven bereiden. Als je biefstuk gaat grillen, zorg er dan voor dat de grillvlak goed heet is voordat je de biefstuk oplegt. Doe olie op de biefstuk voordat je deze op de grill legt, en als je hem beurteld, pas dan niet je steakmes op de korst aan. Je kunt een keukenthermometer gebruiken om je biefstuk op de gewenste gaarheid te krijgen.

Recept voor biefstuk met soba-noodles

De volgende verfrissende en voedzame maaltijd bereid met biefstuk maakt zeker indruk.

Ingrediënten:

 • 250g. biefstuk,in reepjes gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 400g. soba-noodles (of andere lange, dikke noedels)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 80ml hoisin-saus
 • 100g taugé
 • 2 eetlepels donkerbruine suiker
 • 2 eetlepels verse gesneden bosui

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de uitgesneden biefstuk toe. Bak op hoog vuur gedurende 3 minuten, of totdat het vlees gaar is.
 2. Voeg de soba-noodles toe en bak deze gedurende 1 minuut mee. Voeg hierna de knoflook toe en bak deze mee gedurende nog 1 minuut.
 3. Voeg de sojasaus, hoisin-saus en suiker toe. Verminder het vuur en laat het vuur 5-7 minuten zachtjes koken. Voeg de taugé toe en laat nog 1-2 minuten zachtjes koken.
 4. Serveer met bosui en eventueel wat extra olijfolie. Smakelijk eten!

Biefstuk is een veelgebruikt stuk vlees dat een heel brede en diverse selectie aan recepten biedt. Er zijn veel manieren om te koken, bakken of grillen om verschillende smaken te bereiken. Als je het beste resultaat wil bereiken, is het belangrijk om de juiste kooktechnieken en baktijden te gebruiken. Met een beetje experimenteren kun je de ideale smaak en textuur bereiken.

Plaats een reactie