Beetsla is een zacht groen gekleurde koolsoort, die lijkt op ijsbergsla en meestal wordt aangeboden in gewassen vorm. Het is een knapperig, licht pittig en zoet smakende groente, waar je veel verschillende gerechten mee kunt maken. Je kunt de grote bladen blancheren, grillen, stomen of bakken, of de jonge bladeren in salades gebruiken. Beetsla past goed bij vlees, vis, kip, bonen en vis. Ook is het lekker als toevoeging aan pastasalades, zoetzure gerechten, of als topping op pizza’s.
Koken, bakken of grillen van Beetsla
Beetsla is, net als andere koolsoorten, verkrijgbaar in verschillende verpakkingen. U kunt kiezen uit gewassen of gaar bladeren. Als u de bladeren gaar wilt koken of bakken, was deze dan goed vooraf. Voor een lekker gerecht met Beetsla, kunt u de bladeren kort garen, bijvoorbeeld 1-3 minuten, in licht gezouten water, dep droog en snijd in stukken. Gaar of gewassen Beetsla kunt u ook gebruiken voor salades. Beetsla kan gebakken worden in olijfolie, knoflook en verschillende groenten. Ook kunt u het grillen op de barbecue, gedurende 3-4 minuten.
Recept met Beetsla
Hieronder een recept voor een heerlijke salade met beetsla:
- 500 gram Beetsla
- 2 tomaten, in kleine stukjes gesneden
- 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 100 gram feta, verkruimeld
- ½ kopje olijven
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en vers gemalen peper naar smaak
Bereidingswijze
1. Was de Beetsla en snijd deze in stukjes.
2. Voeg de tomaten, paprika en ui toe.
3. Voeg ook de feta, olijven en olijfolie toe.
4. Breng de salade op smaak met zout en peper.
5. Bewaar de salade afgedekt in de koelkast totdat je klaar bent om te serveren.
Conclusie
Beetsla is een veelzijdige groente, die je op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt het koken, bakken of grillen, en het past goed in salades of over pizza’s. Het is ook lekker met vlees, vis en bonen. Aan de basis kan je zelf weer variaties aanbrengen, om zo het recept naar je eigen smaak aan te passen. Volg de voorbeelden en ga zelf aan de slag met dit heerlijke ingrediënt.