Bavette

Wat is bavette?

Bavette
 koken, bakken, grillen

Bavette is een typisch Franse vleesbereiding, gemaakt van hoorn- of kogelvlees. Het is een drager die vaak wordt gebruikt in stoverijen en gerechten met sauzen, maar ook voor warme en koude salades. De naam is afkomstig van het Franse woord bavette, wat “band” betekent, omdat de vleeslap oorspronkelijk een zijdezacht, plat lapje vlees was. Tegenwoordig is het vlees echter veel dikker, harder en soms kleiner.

Hoe kook je Bavette?

Bavette moet op een lage temperatuur en langzaam worden gegaard. Op deze manier wordt het vlees mals en sappig. Bavette moet gebakken worden op een temperatuur van 180-210 graden Celsius voor ongeveer 10-15 minuten, tot en met het midden van het vlees wordt bereikt. Als je het vlees op deze manier gebakken, zal het vlees prachtig bruin zijn van buiten, zacht aan de binnenkant en goed sappig.

Bavette bij het grillen

Het grillen van bavette is ook een geweldige manier om het voor te bereiden. Het is belangrijk om de grill voor te verwarmen tot een gemiddelde temperatuur van 220 graden Celsius. Zet de bavette op de grill en grill het vlees aan elke kant gedurende 5-8 minuten. Breng het vlees daarna snel naar je buffet of serveer het direct op je bord.

Bavette bakken

Bavette is ook een geweldig ingrediënt om te bakken. Om dit te bereiden, warm je de oven op tot 220 graden Celsius. Neem een bakplaat met wat olie of boter en leg de bavette in de olie. Bak de bavette aan beide zijden gedurende ongeveer 10-15 minuten, of gebruik een thermometer om te controleren dat het vlees gaar genoeg is.

Bavette recept

Een eenvoudig, lekker en snel bavette recept is de Bavette met Pruim-Cognac saus. Ingrediënten:

– 2 x Bavette
– 2 eetlepels boter
– 1/4 kopje cognac
– 1/4 kopje gemalen pruimen
– 1 eetlepel cranberrysaus
– 1 eetlepel sinaasappelsap
– 2 eetlepels suiker
– 1 eetlepel citroensap

Instructies:

1. Verwarm de boter in een pan en voeg de bavette toe. Bak het vlees aan beide zijden gedurende 8-10 minuten.

2. Voeg de cognac toe en laat het vocht verdampen.

3. Voeg de gemalen pruimen, cranberrysaus, sinaasappelsap, suiker en citroensap toe en laat het geheel 3-5 minuten zachtjes koken.

4. Haal van het vuur en serveer met je favoriete bijgerecht.

Conclusie

Bavette is een veelzijdig stukje vlees dat geserveerd kan worden op verschillende manieren. Het kan worden gebakken, gegrild of in een saus worden bereid. Het is belangrijk om het aan de juiste temperatuur te bakken of te grillen, zodat het mals en juicy blijft. Het is ook belangrijk om het vlees genoeg garen, zodat het gaar is. Probeer het bavette recept hierboven eens uit, voor een perfect stukje vlees dat past bij elk voedsel.

Plaats een reactie