Basmati rijst

Basmati rijst is een van de meest populaire rijstensoorten binnen de Indiase keuken, maar je kunt het ook gebruiken bij veel andere gerechten. Het wordt met name gebruikt voor gerechten met een zoetere smaak, zoals zoete gerechten en desserts. Basmati rijst is een lange korrelrijst met een delicate smaak en die je kunt bereiden door te koken, bakken of grillen. De kooktijden, baktijden of grilltijden van Basmati rijst verschillen per bereidingswijze.

Kooktijden Basmati rijst

Basmati rijst
 koken, bakken, grillen

Als je Basmati rijst wilt koken heb je een kooktijd van 10-12 minuten nodig. Per liter water heb je 125 gram Basmati rijst nodig. Giet eerst het water in een grote pan, voeg de Basmati rijst toe en breng het aan de kook. Zet daarna het vuur zachtjes en laat het ongeveer 10-12 minuten koken. Met een theelepel honing kun je de smaak van de rijst versterken. Als de rijst klaar is laat je het afkoelen voordat je het gebruikt.

Baktijden Basmati rijst

Je kunt Basmati rijst ook bakken, je hebt hiervoor ongeveer 10-15 minuten nodig. Verwarm de oven op 200 graden en voeg de Basmati rijst toe aan de pan. Roer regelmatig zodat de rijst gelijkmatig wordt gebakken. Bak ongeveer 10-15 minuten totdat de rijst gaar is. Let erop dat de rijst niet aanbakt, voeg als laatste wat olie toe als je bang bent dat de rijst aanbakt. Laat de Basmati rijst vervolgens afkoelen voordat je het gebruikt in een gerecht.

Grilltijden Basmati rijst

Je kunt Basmati rijst ook op de grill bereiden, hiervoor heb je ongeveer 15-20 minuten nodig. Vet de pan in met wat olie of boter. Voeg de Basmati rijst toe en zet de temperatuur zachtjes op medium. Roer regelmatig zodat de rijst gelijkmatig gaart. Gril ongeveer 15-20 minuten totdat de rijst gaar is. Controleer af en toe met een vork of de rijst gaar is. Laat de Basmati rijst vervolgens afkoelen alvorens het te gebruiken.

Recept Basmati rijst in de oven

Als je Basmati rijst wilt gebruiken in een gerecht, dan kun je bijvoorbeeld dit lekkere recept uitproberen. Ingrediënten: 125 gram Basmati rijst, 1 ui, 1 rode paprika, 1 courgette, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel gedroogde oregano en 4dl kippenbouillon.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak in een ovenschaal de ui, paprika en courgette in olijfolie aan. Voeg de Basmati rijst toe en roer regelmatig totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en de oregano. Schep alles goed om en dek de ovenschaal af met een deksel. Bak de Basmati rijst in ongeveer 20 minuten gaar. Serveer de Basmati rijst met een lekker salade.

Basmati rijst is een veelzijdige en smaakvolle rijstsoort. Je kunt het koken, bakken of grillen; de kooktijden, baktijden of grilltijden zijn afhankelijk van de gekozen bereidingswijze. Een van de lekkerste manieren om Basmati rijst te bereiden is door het in de oven te bakken. Voeg enkele groenten toe en een kruidenmix en je hebt een lekkere, smaakvolle Basmati rijstmaaltijd. Geniet ervan!

Plaats een reactie