Aubergine

Aubergines (op Latijn Solanum melongena) behoren tot de nachtschadefamilie. Het is een uitstekende en veelzijdige groente met een lange geschiedenis. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in gerechten over de hele wereld. Er bestaan tal van bereidingswijzen voor aubergine, zoals koken, bakken, grillen of pureren. In dit artikel wordt meer uitgelegd over de verschillende manieren om aubergines te bereiden.

Koken van aubergine

Aubergine
 koken, bakken, grillen

Aubergines kunnen gemakkelijk worden gekookt. Om aubergines te koken, moeten ze in kleine stukjes worden gesneden. Vervolgens kunnen de stukjes aubergine in kokend water worden gedaan. De kooktijd hangt af van de grootte van de stukjes, maar het duurt meestal tussen de 5 en 10 minuten. Aubergines kunnen ook worden gesmoord in olie of in een saus. Dit duurt over het algemeen ongeveer 10-15 minuten.

Bakken of grillen van aubergine

Aubergines zijn ook geschikt om te bakken of te grillen. Om de aubergine te bakken, moeten de plakken aubergine in een beetje olie worden gebakken totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Amateurkoks kunnen ze ook grillen op een heteluchtgrill, bijvoorbeeld in een grillpan. De plakjes moeten eerst met een beetje olie worden overgoten en vervolgens 5-7 minuten op elke kant worden gegrild totdat ze knapperig zijn.

Recept voor geroosterde aubergine

Geroosterde aubergine is een heerlijk en gezond gerecht dat eenvoudig te bereiden is. Hier is het recept:

  • 2 aubergines (ongeveer 500 g)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 2 theelepels gemalen oregano
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met knoflook, oregano, zout, peper, citroensap en peterselie. Bak de plakjes aubergine 25 minuten in de voorverwarmde oven. De plakken moeten goudbruin en knapperig zijn. Serveer de geroosterde aubergine als onderdeel van een salade of als bijgerecht.

Conclusie

Aubergine is een veelzijdige en lekkere groente die voor allerlei verschillende gerechten kan worden gebruikt. Er bestaan tal van manieren waarop aubergines kunnen worden bereid, zoals koken, bakken en grillen. Dankzij het recept voor geroosterde aubergine kunnen koks zelf een lekker en gezond gerecht met aubergine bereiden.

Plaats een reactie