Asperge

Asperge is een lekker en gezond voorgerecht of hoofdgerecht. De smaak is licht zoet en fris en wordt gezien als een heerlijke versnijding in de maaltijden. Asperges zijn afkomstig van Europa en er bestaan vele variëteiten. Sommige zijn zacht, anderen zijn hard, en ze komen in verschillende kleuren.

Asperges kunnen op verschillende manieren worden gekookt: koken, roosteren, braden, grillen, bakken of stoven. Kook de asperges niet te lang, anders worden ze draderig. Als je de asperges precies de juiste hoeveelheid kookt, zullen ze smakelijk en sappig zijn. Asperges bevatten veel voedingsstoffen, waaronder vitamine K, vezels, mangaan, koper, vitamine B6, calcium, magnesium en rijk aan antioxidanten.

Koken

Asperge
 koken, bakken, grillen

Als je asperges in water wilt koken, kun je het beste een pan met een laagje water (ongeveer 1-2 cm) neerzetten. Voeg wat zout toe aan het water. Zorg dat het water kookt voordat je de asperges erin gooit. Bedek de pan en laat de asperges 5-7 minuten koken. Test of de asperges gaar zijn door er lichtjes op te drukken. Als je een mooi knapperig resultaat wilt hebben, kook dan niet langer dan 7 minuten.

Om een extra smaak te geven aan de asperges: voeg wat wat olijfolie toe. Gedroogde tijm en Thijm zijn ook een heerlijke toevoeging. Op deze manier willen meer mensen koken met asperges.

Roosteren

Wil je asperges roosteren, snijd ze eerst in 2-3 cm dikke schijven. Voeg wat olijfolie, zout en peper toe aan een roosterpan of ovenschotel, en voeg de asperges toe. Rooster de asperges in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-20 minuten op 220 °C. Draai om de 5-7 minuten de asperges op een matig vuur totdat alles perfect gebakken is.

Bakken

Als je asperges wilt bakken: was de asperges en verwijder de harde buitenkant en alle eventuele bruine spots. Snijd de punten eraf en bak ze. Voeg olie naar smaak en wat knoflook, peper en zout toe aan het pan. Voeg de asperges toe en bak deze 2-3 minuten, tot dat de asperges mooi gebakken zijn.

Grillen

Als je asperges wilt grillen, was de asperges eerst en snijd de harde buitenkanten en al het vuil eraf. Leg de asperges op een mixerplank of voorverwarmde gril en bestrijk de asperges met wat olijfolie, knoflook, peper en zout. Grill de asperges ongeveer 5-7 minuten aan elke kant. Je kunt een schuimspaan gebruiken om elke asperge langs elkaar te verplaatsen.

Stoven

Om asperges te stoven, is het eerste wat je moet doen, de asperges wassen en de harde buitenkanten verwijderen. Voeg olie, knoflook, peper en zout toe. Voeg ook wat water toe aan het pan. Voeg de asperges toe, bedek het pan en laat het ongeveer 5-7 minuten stoven. Let op dat het stoofvocht niet teveel verdampt. Als je de asperges te lang stoft, worden ze slap en draderig. Serveer dan de sappige asperges met wat extra olijfolie.

Lekker recept met asperges

Hier is een recept met asperges dat zeker lekker zal zijn:

Asperges met geitenkaas en spek

Ingrediënten:

 • 750 g asperges
 • 2 el olijfolie
 • 50 g spekblokjes
 • 30 g geitenkaas
 • Peper en zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
 2. Breng een pan water aan de kook en voeg wat zout toe. Kook de asperges ongeveer 5-7 minuten.
 3. Verwarm ondertussen in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekblokjes zo’n 3-4 minuten. Voeg de geitenkaas toe en bak dit ongeveer 1 minuut. Breng dit op smaak met peper en zout.
 4. Verdeel de asperges over een ovenschaal en giet het spek-geitenkaasmengsel erover.
 5. Plaats de ovenschaal 20-25 minuten in de oven op 190 °C.
 6. Serveer de asperges met geitenkaas en spek, en geniet van je maaltijd!

Plaats een reactie