Artisjok

Artisjokken zijn een smaakvolle, veelzijdige groente die aan veel gerechten toegevoegd kan worden. Het is een lekkere bron van vezels en vele andere vitamines en mineralen. Artisjokken zijn een goede veggie snack met een bittere bite. Ze zijn erg populair in het Middellandse Zeegebied, maar staan inmiddels ook bekend als een populair ingrediënt in veel andere wereldkeuken. Artisjokken kunnen op verschillende manieren bereid worden. In dit artikel lees je over de manieren waarop je artisjokken kunt koken, bakken en grillen.

Koken

Artisjok
 koken, bakken, grillen

Artisjokken kunnen op verschillende manieren gekookt worden. Als eerste kun je ze in stukken snijden en vervolgens in een pan met kokend water te stomen. Voeg wat zout toe en laat dit zo’n 20 minuten koken. Je weet dat de artisjok klaar is als er geen knapperig blad meer aan de buitenkant zit. Als je frissere stukken wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om de artisjokken in een kom met koud water te koken en er vervolgens wat citroensap aan toe te voegen. Dit voorkomt dat de artisjokken citroenbruin worden.

Een andere lekkere manier om artisjokken klaar te maken is gestoofde artisjokken. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg een fijngesneden ui toe. Bak deze gedurende 5 minuten tot deze glazig is. Voeg vervolgens de artisjokken toe en voeg wat zout en peper toe. Voeg ook citroensap, olijfolie en knoflook toe en voeg de deksel op de pan zodat de artisjokken kunnen stoven. Laat dit zo’n 25 minuten koken en voeg voordat je opdient eventueel wat extra citroensap toe.

Bakken

Bakken is een populaire manier om artisjokken te bereiden. Het voordeel van het bakken is dat je artisjokken krokant en knapperig worden en dat je er veel verschillende smaakmakers aan kunt toevoegen. Om de artisjokken te bakken dien je eerst de artisjokken in dunne plakjes te snijden met een dunschiller. Voeg vervolgens wat olie toe aan een pan en voeg de artisjok stukjes toe. Bak de artisjokken zo’n 8-10 minuten op een medium hoog vuur. Voeg dan, als je wilt, wat extra kruiden aan toe zoals komijnzaad, tijm, of chili poeder. Serveer de gebakken artisjokken als bijgerecht of in een salade.

Grillen

Grillen is een andere populaire manier om artisjokken te bereiden. Om de artisjokken te grillen snij je de artisjokken in kleine stukjes. Voeg vervolgens wat olie toe aan de artisjokken en meng ze goed door elkaar. Voeg wat kruiden toe en plaats het vervolgens op een aluminiumfolieboomtje of een bbq-spies. Plaats dit vervolgens op de bbq en laat de artisjokken gedurende 8-10 minuten grillen en draai het dan af en toe om. Serveer de gegrilde artisjokkens als bijgerecht.

Recept

Om af te sluiten wil ik je nog het recept meegeven voor een heerlijk gerecht met gebakken artisjokken.

Ingrediënten:

• 500 gram artisjokken
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 teentjes knoflook, gesneden
• 1 eetlepel citroensap
• 2 theelepels oregano
• 2 theelepels tijm
• ½ theelepel komijnzaad
• Zout en peper naar smaak

Bereiding:

1. Verwarm de olijfolie in een grote pan.
2. Voeg de gesneden knoflook toe.
3. Bak de knoflook gedurende 2 minuten.
4. Voeg de artisjokken toe en bak deze gedurende 8 minuten.
5. Voeg het citroensap, oregano, tijm, komijnzaad, zout en peper toe.
6. Laat het nog een paar minuutjes bakken.
7. Serveer de gebakken artisjokken warm.

Artisjokken zijn een veelzijdige groente, die op verschillende manieren bereid kan worden. Of je nu kiest om artisjokken te koken, bakken of grillen, je kunt variëren met verschillende kruiden en smaakmakers. Kook, bak of grill artisjokken en maak de lekkerste maaltijden.

Plaats een reactie