Andijvie is een groente die populaire is om te koken, bakken of te grillen. In Nederland wordt Andijvie vaak gegeten als salade of als groente bij een maaltijd. Het is een verzamelnaam voor veel soorten groene, ronde bladeren van de asterfamilie. Andijvie is in Nederland al veel jaren populair, maar komt oorspronkelijk uit de jaren 1700.
In verschillende gerechten kun je Andijvie gebruiken waardoor je verschillende maaltijden kunt maken. Daarnaast is Andijvie ook super gezond omdat het veel voedingsstoffen bevat.
In dit artikel zullen we een aantal recepten met Andijvie bespreken die je klaar kunt maken door te koken, bakken en grillen.
Koken met Andijvie
Andijvie is een perfecte groente om te koken. Als je Andijvie gaat koken, is het belangrijk dat je het goed spoele. Snijd de bladeren of zet de Andijvie eerst en paar minuten in het water met citroensap om eventuele insecten te verwijderen.
Andijvie kun je koken met andere soorten groente zoals ui, paprika, tomaat en aardappelen. In veel recepten worden ook spekjes of ham toegevoegd. Dit geeft het gerecht een nog lekker smaak.
Kook de Andijvie in een pan met een beetje olijfolie. Voeg de andere groenten toe en roer het geheel goed door totdat alle ingrediënten warm zijn. Daarna kunt je je maaltijd op smaak brengen met bijvoorbeeld peterselie ofingwer.
Het kooktijd van Andijvie is slechts een paar minuten, maar je kunt er ook voor kiezen om alle ingrediënten samen een een langere tijd te laten koken, totdat alle smaken zijn vermengd.
Hieronder vind je een recept voor een lekkere Andijvie gerecht.
Recept Andijvie met Ui, Paprika en Spekjes
Ingrediënten voor 3 personen:
- 2 stukken Andijvie (ca. 500 gram)
- 1 ui, gesneden
- 1 paprika, gesneden
- 50 gram gerookte spekjes (naar smaak)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel peterselie
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Spoel de andijvie en laat uitlekken.
- Verwarm de olijfolie in een pan.
- Voeg de ui en paprika toe en laat een paar minuten bakken.
- Voeg de andijvie toe en bak nog een paar minuten.
- Voeg de gerookte spekjes toe en laat het en paar minuten mee bakken.
- Voeg de kruiden toe en breng op smaak met zout en peper.
- Roer alles goed door en laat het geheel nog een paar minuten bakken.
- Serveer de Andijvie warm of koud bij de maaltijd.
Bakken met Andijvie
Andijvie kun je ook prima bakken. Je kunt bijvoorbeeld gebruiken in een quiche of een kaas taart. We noemen hieronder een recept voor een Andijvie frittata (Italiaans ei gerecht).
Recept Andijvie Frittata
Ingrediënten voor 6 personen:
- 500 gram Andijvie, in grove stukken gesneden
- 1 grote ui, gesneden
- 4 eetlepels olijfolie
- 8 eieren
- 200 gram geraspte kaas
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verwarm de olie in een pan en bak hierin de ui en achijvie hierin totdat ze gaar zijn.
- Klop de eieren met de Italiaanse kruiden en zout en peper.
- Voeg de eieren toe aan de Andijvie en ui en laat het geheel een paar minuten meebakken.
- Verdeel het ei mengsel over een ovenschaal en bestrooi de top met de kaas.
- Bak de frittata in de oven voor 20-25 minuten totdat het gaar is.
- Laat de frittata afkoelen voor je hem serveert.
Grillen met Andijvie
Andijvie kun je ook prima grillen. Je kunt de Andijvie eerst stomen of koken, maar ook rauw of lichtgegaard kun je hem serveren als bijgerecht of salade. Hieronder volgt een recept voor gegrilde Andijvie.
Recept Gegrilde Andijvie
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram Andijvie
- 2 eetlepel olijfolie
- 2 knoflookteentjes, geplet
- 4 el wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de grill voor op een medium hitte.
- Spoel de Andijvie en laat uitlekken.
- Meng in een schaal olijfolie, knoflook, wijnazijn, peterselie en zout en peper.
- Voeg de Andijvie toe aan de marinade en roer het geheel goed door.
- Laat de Andijvie 30 minuten marineren.
- Roer de Andijvie af en toe om.
- Grill de marinade Andijvie op de medium hitte 15-20 minuten of totdat hij zacht is.
- Roer de Andijvie af en toe en bedek het geheel met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
- Serveer de gegrilde Andijvie als bijgerecht of als extra groente bij je maaltijd.
Samenvatting
Andijvie is een populaire en gezonde groente die je op verschillende manieren kunt koken, bakken of grillen. Je kunt Andijvie koken met andere groenten zoals ui, paprika, tomaat en aardappelen en hier ook spekjes aan toe voegen. Bakken heeft ook veel opties, bijvoorbeeld met een quiche of een kaastaart. Ook kun je de Andijvie zelf gebruiken voor een frittata. Ten slotte kun je Andijvie ook perfect grillen om een lekkere marinade bijgerecht te maken. Met het recept in dit artikel heb je voldoende opties om lekkere maaltijden te maken met Andijvie.