Gebruik voldoende de woorden Aardappelpuree
, koken, bakken of grillen.
Koken met aardappelpuree
Aardappelpuree is een veelzijdig, smaakvolle ingrediënt voor vele gerechten. De populaire aardappel- en groenteschotels die je vaak in restaurants vindt, worden meestal bereid met aardappelpuree als belangrijk ingrediënt. Ook voor vullende desserts en snacks zoals cakes en quiches is aardappelpuree een geschikte heer. Omdat het zo veelzijdig is, verdient aardappelpuree veel meer aandacht als ingrediënt.
Aardappelpuree is gemaakt van aardappelen. Voor de bereiding van aardappelpuree worden meestal aardappelen van de soort Bintje of roze aardappelen gebruikt. Bij het koken komt er in verhouding veel vocht vrij, dus het is belangrijk om de aardappelen goed af te laten druipen na het koken.
Aardappelpuree kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. De meest gebruikelijke manier is door de aardappelen in kleine stukken te snijden, te koken in water en daarna te persen. Voeg in dat stadium wat halfvolle melk toe om de aardappelpuree wat romiger te maken. Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe en de aardappelpuree is klaar om te gebruiken in een gericht.
De kooktijd van aardappelpuree verschilt afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken. Om te bepalen wanneer de aardappelen gaar zijn, kun je een vork of priem in de aardappelen steken. Als de aardappelen gaar genoeg zijn, glijdt de vork er makkelijk doorheen.
Recept met aardappelpuree
Een recept waar aardappelpuree perfect in past, is de Aardappel-Champignon-Tortilla. In deze groenteschotel met Spaanse invloeden zit een smaakmix van aardappelpuree, champignons en uien. Voor de bereiding heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 400 gram aardappelen
- 1 ui
- 200 gram champignons
- 3 el olijfolie
- 200 ml magere yoghurt
- 2 eieren
- 2 el peterselie, fijngehakt
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en pers ze door een aardappelpers.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de ui toe. Bak de ui glazig en voeg dan de champignons en 1 theelepel zout toe. Bak ze 2 minuten, voeg dan de aardappelpuree toe en bak het geheel 1 minuut. Meng de yoghurt met 1 ei, voeg wat zout en peper toe en voeg het geheel toe aan de koekenpan. Laat het geheel nog 2 minuten doorbakken.
Leg de groentemengsel in een ovenschaal. Klop het andere ei los in een kom en voeg de peterselie toe. Giet m over de champignons en aardappelen. Bak het gerecht vervolgens in de oven gedurende 20 minuten. Laat het gerecht afkoelen voordat je het opdient.
De Aardappel-Champignon-Tortilla is een smaakvolle, stevige groenteschotel die geserveerd kan worden als maaltijd, maar ook lekker smaakt als bijgerecht bij vlees of gevogelte. De combinatie van heerlijke smaken maakt dit gerecht zo speciaal.
Grillen met aardappelpuree
Aardappelpuree kan ook op de barbecue of houtskoolgrill worden gemaakt. Voor de bereiding heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 600 gram aardappelen
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 2-3 eetlepels boter
- zout en peper
- optional: verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, tijm, rozemarijn, oregano)
Kook de aardappelen net zoals bij het koken, maar laat de aardappelen niet te gaar worden. Wanneer de aardappelen ze nog een beetje aan de harde kant zijn, is het ideaal. Giet de aardappelen af, bewaar het kookvocht voor later. Schil of schrap de aardappelen en verdeel ze in grote stukken.
Verwarm de barbecuegrill of houtskoolgrill en leg daarop de stukken aardappel. Bestrijk de stukken met een eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Leg een stuk alufolie of bakpapier op de grill. Leg de aardappelblokjes hierop en sluit de barbecuegrill of houtskoolgrill.
Grill de aardappelen circa 20-30 minuten tot ze gaar zijn. Controleer geregeld of de aardappelen goed gaar zijn.
Neem de aardappelstukken van de grill en doe ze in een kom. Voeg het overgebleven kookvocht en de boter toe. Pureer de aardappelen met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat peper, zout en kruiden naar smaak toe.
De aardappelpuree van de grill heeft een heerlijke, volle smaak. Je kunt de aardappelpuree serveren als bijgerecht bij het vlees of gevogelte dat je ook op de grill hebt gemaakt. Ook kun je de aardappelpuree als dipsaus serveren of als vulling voor een gebakken omelet.
Conclusie
Aardappelpuree is een veelzijdig, smaakvol ingrediënt dat je op verschillende manieren kunt bereiden, van koken en bakken tot grillen. Door het toevoegen van verschillende kruiden en kazen kun je het gerecht aanpassen aan je eigen smaak. Met aardappelpuree maak je een heerlijk, stevig groentegerecht of bijgerecht dat perfect past bij elk soort vlees, gevogelte of vis.
Probeer zelf eens een van de suggesties met aardappelpuree uit en geniet van de smaakvolle smaakcombinaties. Voor een snelle maaltijd of lekker bijgerecht is aardappelpuree een heerlijk ingrediënt.