Aal is al eeuwenlang een heel populaire vis. Het vlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. Het wordt voornamelijk gegeten in het Noordzee-gebied, maar wordt over de hele wereld gegeten. Aal kan gegrild, gebakken of gekookt worden. In dit artikel lees je meer over de verschillende manieren waarop je heerlijke gerechten met aal kunt maken.
Gegrild Aal
Aal kan op verschillende manieren gegrild worden. Het meest gangbare is gebruikmaken van een barbecue. Als je geen barbecue tot je beschikking hebt, kun je ook een grillpan gebruiken. Je moet eerst de filets van de aal opruimen en kopjes maken. Leg de filets daarna op aluminiumfolie; voeg eventueel zoetwater, zout en kruiden toe. Plaats dan de filets op de barbecue of in de grillpan en gebruik een kwast om er olijfolie, boter of margarine aan toe te voegen. Kook het gegrilde aal ongeveer 10-12 minuten.
Hieronder vind je het recept voor gegrilde aal met knoflooksaus. Dit is een snel en makkelijk te maken gerecht dat lekker is om te eten en ook nog eens gezond.
Gegrilde Aal met Knoflooksaus
- 2 filets van aal
- 50 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels citroensap
- Peper en zout naar smaak
- 4 eetlepels walnoten, fijngehakt
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
Verhit de olijfolie in een grillpan en leg de aalfilets erin. Bak de vis ongeveer 8 minuten. Doe ondertussen de knoflook erbij en laat het smoren .Voeg vlak voor het einde het citroensap toe. Roer door en laat het even sudderen. Voeg vervolgens wat peper en zout toe naar smaak. Haal de vis uit de pan en verdeel de walnoten en de peterselie over de vis. Voeg een beetje citroensap toe en serveer de vis met de knoflooksaus aan de zijkant. Eet smakelijk!
Gebakken Aal
Je kunt aal ook gebakken maken, waardoor je een knapperig korstje krijgt. De vis wordt eerst licht gezouten en vervolgens in bloem gedoopt. Doe wat boter of olie in een pan en bak de vis op een middelhoge temperatuur. Draai de vis regelmatig om om de krokante korst te behouden. Bak de vis ongeveer 7-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets. Als je klaar bent haal je de vis uit de pan en laat je het afgieten op een stuk keukenpapier.
Hieronder vind je het recept voor gebakken aal met een frisse komkommer- en tomaatsalade. Dit is een heerlijk zomer gerecht dat in een handomdraai klaar is!
Gebakken Aal met Komkommer- en Tomaatsalade
- 2 filets van aal
- 2 eetlepels boter of olie
- 1 komkommer, in dunne plakjes
- 3 tomaten, in dunne plakjes
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
Verhit de boter of olie in een pan. Zout de vis licht en doop deze vervolgens in bloem. Bak de vis ongeveer 7-10minuten.
Meng intussen de komkommer, tomaten, kappertjes en olijfolie door elkaar. Breng de salade op smaak met balsamicoazijn, peper en zout en roer goed door.
Knik de gebakken aal aan beide kanten. Serveer de vis samen met de salade en bestrooi het geheel met wat peterselie. Eet smakelijk!
Gekookte Aal
Je kunt aal ook koken, wat een minder krokant resultaat geeft maar zorgt voor zachtere smaken. Breng de vis eerst aan de kook in een pan met ruim koud water. Voeg eventueel wat kruiden toe als je dat lekker vindt. Laat de vis vervolgens gedurende 5-7 minuten op matig vuur sudderen. Kijk regelmatig of het gaar is. Check door een vork tussen de filets te steken. Als de vis gaar is, giet je het water af en laat je de vis afkoelen.
Hieronder vind je het recept voor gekookte aal met een honingsinaasappelsaus. Lekker om naar een andere smaak te zoeken!
Gekookte Aal met Honingsinaasappelsaus
- 2 filets van aal
- 200 ml hete vloeibare honing
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt
- 1 eetlepel limoensap
Kook de aal zoals aangegeven voor 5-7 minuten. Laat vervolgens afkoelen.
Meng intussen de honing, sinaasappelsap, knoflook, olijfolie, koriander en limoensap in een kom en breng op smaak met zout. Giet de saus over de afgekoelde vis en laat de saus intrekken.
Verdeel de gekookte aal over 2 borden en giet de saus eroverheen. Garneer met wat koriander. Eet smakelijk!
Met aal kun je ontzettend veel lekkere gerechten maken. Als je kiest voor een gegrild, gebakken of gekookt gerecht, kun je er ook nog wat kruiden aan toevoegen. Probeer landen zoals Frankrijk, Spanje of Italië voor olijven, knoflook, citroen en kruiden. Ook kun je kruiden gebruiken die specifiek zijn voor de Noordzee. Zo maak je een uniek gerecht met smaken die je misschien nog niet eerder hebt geproefd. Probeer verschillende gerechten met aal en ontdek welke jij het lekkerst vindt!